4000 NAJPOUŽÍVANEJŠÍCH SLOV RUSKÉHO JAZYKA

N. M. Šanskij

Vydalo: Russkij jazyk, Moskva, 1979

Stav:  veľmi dobrý

Jazyk:  slovenčina, ruština

Vydanie:  1.

Výtlačkov:  7000

Strán:  216

1,70 

Nedostupné

Krátky popis:

Ľudia rozličných krajín a kontinentov majú stále väčší záujem o ruský jazyk, ktorý je jedným z najbohatších a najvyspelejších jazykov sveta. Tento záujem obzvlášť vzrástol v súvislosti s úspechmi mierumilovnej politiky sovietskeho štátu, s vedecko-technickým pokrokom a kultúrnymi vymoženosťami sovietskeho ľudu. Za posledné desaťročia sa zemepisné hranice vyučovania ruštiny značne rozšírili. Teraz sa už učí i na školách krajín Afriky, Juhovýchodnej Ázie, Blízkeho a Stredného východu, Latinskej Ameriky. Iniciátormi a organizátormi vyučovania ruského jazyka sú spoločnosti priateľstva so Sovietskym zväzom, kluby medzinárodnej družby a mnohé iné spoločenské organizácie, ktoré rozvinuli prácu v najrozmanitejších kurzoch a krúžkoch. V školách mnohých krajín sa ruský jazyk vyučuje ako povinný predmet a učí sa po dobu niekoľkých rokov.

Táto učebná pomôcka je určená základným a stredným školám. Slovník "4000 najpoužívanejších slov ruského jazyka" poskytne žiakom praktickú pomoc v osvojovaní si ruštiny. Okrem toho poslúži ako základ pri vytvorení lexických minimov pre začiatočníkov, pre stredne pokročilé a pokročilé etapy vyučovania ruštiny; takisto ho môžu využiť autori a metodici pri vytváraní programov, učebníc, knižných sérií pre doplnkové čítanie a iných pomocných príručiek učebno-metodického charakteru.

Pri výbere lexiky tejto príručky bol použitý bohatý a rôznorodý materiál: zovšeobecnený zoznam slov pätnástich frekvenčných slovníkov; lexický zoznam štyridsiatich slovníkov minima a krátkych školských dvojjazyčných slovníkov; tematické zoznamy slov; zoznam najdôležitejších slov vybraných informantmi zo "Slovníka ruského jazyka" S. I. Ožegova a iné.

Ako základ pre výber lexického materiálu a zostavenie Slovníka slúžil komplex lingvistických a didaktických zásad.

Sledujte nás na Facebooku